Top 10 Gevaarlijkste Haaien

Ooit al eens afgevraagd welke haaien het gevaarlijkst zijn, en welke de meest bedreigende persoonlijkheid hebben? Deze haaien veroorzaken overal ter wereld veel problemen. Laten we een diepzee-reis maken met de beruchtste onderwatermoordenaars. Er zijn maar weinig dieren die zoveel angst opwekken als haaien. Als Predator zijn vele soorten haaien goed uitgerust met vlijmscherpe tanden. Hoewel er ongeveer 400 haaiensoorten zijn is het maar een kleine minderheid die enig gevaar voor de mens oplevert. Slechts drie, mogelijk vier van alle soorten haaien zou je kunnen beschouwen als mensenetende haaien. Statistisch gezien is het ongelooflijk zeldzaam dat haaien van welke soort ook mensen aanvalt, maar wanneer ze dat doen, kunnen de gevolgen zo gruwelijk zijn dat het voor altijd op het netvlies gebrand blijft. Nieuws verslagen van slachtoffers die in tweeën zijn gebeten door haaien ter grootte van een schoolbus zullen altijd in het achterhoofd zitten van vele mensen als ze hun teen in de oceaan doppen. Zonder verder oponthoud, dit zijn de top 10 gevaarlijkste haaien ter wereld.

10. Hamerhaai

Hamerhaaien zijn eigenlijk een familie van haaien (Sphyrnidae) die variëren in grootte van minder dan een meter tot meer dan 6 m lang. Men gelooft dat het vreemd gevormde hoofd van de haai een beter zicht rondom mogelijk maakt. Voor de meeste waarnemers zijn de verschillende soorten moeilijk uit elkaar te houden, vooral wanneer ze je voet eraf bijten. Toch lijk het er op dat de grote hamerhaai (Sphyrna mokarran) de meest waarschijnlijke kandidaat is die het gevaarlijkste is van alle hamerhaai soorten. Ze worden meer dan 6 m lang en wegen makkelijk tot 600 kg en zijn uitgerust met vlijmscherpe tanden vergelijkbaar met die van de stierhaai, zonder twijfel kan de grote hamerhaai dodelijke verwondingen aan een mens toe brengen. Ook wordt gesuggereerd dat deze agressiever kan zijn dan andere hamerhaai soorten. Als groep zijn de hamerhaaien in de loop der jaren bij 34 aanvallen betrokken, waarvan er één dodelijk was. Of dit aantal het potentiële gevaar weerspiegelt, is onzeker omdat het een bedreigde diersoort is.

9. Zwartpunthaai

De zwartpunthaai (Carcharhinus limbatus) is wijdverspreid door de tropische en subtropische ondiepten van de wereld. Het dankt zijn naam aan de zwarte punten en franjes aan zijn vinnen en staart. Over het algemeen is de zwartpunthaai redelijk klein en meten ze minder dan 1,6 m, grotere exemplaren kunnen oplopen tot 3 m en wegen meer dan 100 kg. Ze mogen dan wel minder groot zijn dat compenseren ze in energie, vaak kan je de zwartpunthaai zien uit het water springen wanneer het op vis jaagt. Zwartpunthaaien worden door hun omvang over het algemeen niet als zeer gevaarlijk beschouwd voor de mens. Maar het zijn frequente aanvallers, die het hoogste percentage van de aanvallen van haaien in Florida vormen. Tot nu toe zijn 41 aanvallen van de zwartpunthaai geregistreerd, waarvan er één dodelijk was.

8. Zandtijgerhaai

Veel mensen kennen de zandtijger (Carcharias taurus) als grote haaien die je ziet als je een diertuin met aquarie bezoekt. De Engels/Australische bijnaam voor deze haai is grey nurse shark. Soms wordt dit vertaald als grijze verpleegsterhaai. Een verwarrende naam want deze haai behoort niet tot de verpleegsterhaaien (Ginglymostomatidae). Zandtijgerhaaien zijn te vinden in warme wateren over de hele wereld. De zandtijgerhaai groeit tot ongeveer 3 m lang en kan tot 160 kg wegen. Het zijn de verscheurend uitziende tanden die de aandacht van mensen trekken. Ze hebben drie rijen lange, scherpe, puntige tanden die dreigend uit de mond van de haai steken. Ondanks dat ze er zo angstaanjagend uitzien, zijn de tanden ontworpen om kleine, gladde prooien te vangen, zoals vissen en inktvissen. Zandtijgerhaaien hebben waarschijnlijk een slechtere reputatie dan ze verdienen. Het feit dat ze tijgers genoemd worden en frequent zwerven langs de kustlijn van de zee dat hun in staat stelt om in contact te komen met mensen helpt hun ook niet vooruit om van die bijnaam af te komen. In werkelijkheid zijn helemaal geen tijgers en zijn ze relatief handelbaar. Dat gezegd zijnde, staan ze er voor bekend om aan te vallen en ze zijn verantwoordelijk voor twee doden. Veel van de aanvallen lijken betrekking te hebben gehad bij speervissen waarbij de haai is gegaan voor de vangst. Ook zijn er een aantal incidenten geweest met mensen die gebeten werden in aquariums.

7. Grote blauwe haai

Een ander familielid van de requiemhaaien, de blauwe haai (Prionace glauca), is één van de meest voorkomende haaien. De blauwe haai kan worden gevonden in het noorden van Noorwegen tot ver en het zuiden van Chili, het is een diep water soort dat nauwelijks in contact komt met mensen. Deze gestroomlijnde haai is in staat uit te barsten in snelheid die het gebruikt bij het jagen op zijn prooi zoals inktvis een vis. De grootst gedocumenteerde exemplaren zijn meer dan 4 m lang. In het wild heeft de blauwe haai maar weinig natuurlijke vijanden, op een paar na dan, zoals de orka. Grotere haaien kunnen ook op kleine blauwe haaien jagen, dit werd gedemonstreerd in 1969 te Sea World in San Diego, waar gevangen blauwe haaien werden gemend met stierhaaien. Het volstaat om te zeggen dat de stierhaaien triomfeerden. In termen van gevaar is de mens eerder gevaarlijk voor de blauwe haai dan omgekeerd, omdat jaarlijks tussen 10 a 20 miljoen blauwe haaien worden gedood door het vissen. Aan de andere kant wordt de blauwe haai beschouwd als potentieel gevaarlijk en is hij verantwoordelijk voor aanvallen met dodelijk afloop.

6. Koperhaai

De koperhaai (Carcharhinus brachyurus) dankt zijn naam aan zijn kleur. Het brengt zijn tijd door in ondiepe baaien, havens en riviermondingen. De soort is het meest prominent aanwezig tijdens de jaarlijkse ‘sardines run’ wanneer sardienen zich migreren in enorme scholen in Zuid Africa, daar vallen koperhaaien agressief hun prooien in groep aan. De koperhaai is een grote haai die meer dan 3 m lang is en ongeveer 300 kg weegt. Het is een snelle krachtige zwemmer die is uitgerust met lange gekartelde tanden. Met zijn grootte en gebit vormt de koperhaai een bedreiging voor de mens en is hij betrokken bij een flink aantal aanvallen. Over het algemeen zijn ze niet agressief tegenover mensen maar het is bekend dat ze speervissers lastig vallen. Er zijn ook een aantal niet-uitgelokte aanvallen op zwemmers en surfers vastgesteld langs de oostkust van Australië, waaronder het feit dat ze betrokken zijn bij ten minste twee aanvallen die fataal zijn gebleken.

5. Kortvinmakreelhaai

5. KortvinmakreelhaaiDe kortvinmakreelhaai (Isurus oxyrinchus), makohaai of mako is een vis uit de familie Lamnidae en behoort derhalve tot de orde van makreelhaaien. Deze familie bevat zulke illustere leden als de grote witte haai en de prehistorische uitgestorven haaiensoort megalodon. Het is dan ook geen grote verrassing om de kortvinmakreelhaai op deze lijst te vinden. De warmbloedige mako kan redelijk groot worden. Volwassen haaien meten ongeveer 3 m, maar de grootste makohaaien kunnen wel tot 4,5 m meten en wegen bijna een ton. Gecombineerd met zijn grootte heeft de mako een ongelooflijke snelheid. Deze haai is opgenomen met een snelheid van 74 km/u, en sommige wetenschappers denken dat ze zelfs nog veel sneller kunnen gaan. Met deze snelheid kan de makohaai ongelooflijke sprongen maken uit het water. Het probleem hierbij is dat ze vaak in het midden van een vissersboot terechtkomen en ze staan er voor bekend om ernstige verwondingen te veroorzaken uit het water. Makohaaien zijn verantwoordelijk voor drie geregisterde stergevallen en hebben de reputatie zeer agressief te zijn.

4. Oceanische witpunthaai

De oceanische witpunthaai (Carcharhinus longimanus) is de eerste op de lijst die we echt zouden classificeren als een “menseter”. Het heeft bijna zeker meer mensen gedood dan alle andere haaien samen. De reden dat het niet bovenaan de lijst staat, is dat de overgrote meerderheid van deze aanvallen volledig opportunistisch zijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn verschillende incidenten van schepen tot zinken gebracht, waarbij wordt aangenomen dat haaien verantwoordelijk waren voor honderden doden, waarbij de voornaamste aanvaller de oceanische witpunthaai was. Hoewel het langzaam beweegt en lusteloos is, kan de oceanische witpunthaai ongelofelijk agressief zijn. Ze staan er voor bekend dat ze aanvallen in groep en zich voeden met alles wat beschikbaar is in plaats van een gevecht te vermijden en te wachten op de volgende gelegenheid. Om deze redenen noemde Jacques Cousteau de oceanische witpunthaai “de gevaarlijkste van alle haaien”. De oceanische witpunthaai is een kundige moordenaar met krachtige kaken, brutaal van aard en vaak zeer groot van lengte. Het grootst opgenomen exemplaar was 4 m lang. Evenals een aanval in de open oceaan is de oceanische witpunthaai betrokken bij een aantal dodelijke aanvallen op zwemmers en duikers, waaronder een reeks beruchte aanvallen in de Rode Zee in 2010, waarbij één vrouw stierf.

3. Tijgerhaai

De tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) is groot, veel voorkomend en agressief. De naam komt van zowel het temperament als de strepen die langs de zijkanten lopen. Ze staan ook bekend als “de vuilbak van de zee” te zijn omdat het gewoonlijk alles opslokt wat het tegenkomt. Objecten die worden teruggevonden in de magen van tijgerhaaien zijn onder meer flessen, banden, kleding, katten, varkens en zelfs een hele paardenkop. Je snapt het plaatje. Veel voorkomende prooien zijn vissen, zeehonden, dolfijnen, vogels en schildpadden. De tijgerhaai kan worden gevonden in tropische en subtropische tropische wateren over de hele wereld, hoewel ze de neiging hebben om in dieper water te blijven (6 m). Tijgerhaaien zijn de vierde grootste van alle haaien met grote exemplaren die ruim 5 m en meer dan een ton wegen. Het is een ruwe vechtersbaas met zijn zware bouw en ongelooflijke dikke huid (8 keer dikker dan koeienhuid). Ze hebben ook proportioneel een bredere mond dan andere haaien. Deze wonderbaarlijke mond is bekleed met gezaagde tanden die perfect zijn voor het openrijten van prooien, in tegenstelling tot veel van de andere haaien hierboven. Het is duidelijk dat mensen geen partij zijn voor een haai met deze eigenschappen, de tijgerhaai heeft een welverdiende reputatie als een menseter. Het is zonder twijfel de gevaarlijkste haai in de tropen en goed voor de meerderheid van de aanvallen in Australië en Hawaï.

2. Stierhaai

De stierhaai (Carcharhinus leucas), Atlantische grondhaai of Zambezi haai, wordt door velen beschouwd als de meest gevaarlijke haai van allemaal. Het lijkt echter niet de reputatie van de grote witte en tijgerhaaien te hebben gekregen. Er zijn verschillende redenen waarom deze haai als bijzonder gevaarlijk wordt beschouwd, inclusief zijn fysieke eigenschappen. De stierhaai is een grote krachtige haai die tot 3,5 m lang en tot 318 kg weegt. Het dankt zijn naam aan zijn platte snuit en gestroomlijnde bouw samen met zijn vechtlustige karakter. Hij is ook goed uitgerust met vlijmscherpe tanden, ideaal om door zijn prooi te snijden. Deze territoriale haai zal andere soorten aanvallen wanneer het zich op zijn territorium bedreigt voelt en dat houdt dus ook in dat ze mensen aanvallen. Wat stierhaaien zo bijzonder gevaarlijk voor mensen maakt is dat de kans op het kruisen van paden met één van deze beesten hoger ligt dan één van de andere gevaarlijke haaiensoorten. Niet alleen leeft de stierhaai in ondiepe kustwateren, hij kan ook iets doen dat andere haaien niet kunnen, zoet water verdragen. De speciaal aangepaste nieren van de haaien laten het toe om duizenden kilometers over rivieren te reizen en zelfs in meren te leven. De stierhaai heeft ook veel slachtoffers in zoet water opgeëist. Men gelooft dat veel van de aanvallen van stierhaaien niet worden gemeld, omdat ze voorkomen in de derde wereld. Er zijn 104 geregistreerde aanvallen waarvan een derde dodelijk was.

1. Witte haai

Alleen de naam witte haai of mensenhaai (Carcharodon carcharias) is al genoeg om mensen van het strand te doen lopen. Berucht van de Jaws-films van de jaren 70 demoniseerden deze haai nog verder en versterkte het zijn reputatie als menseter. De witte haai is de grootste roofvis ter wereld echter zonder twijfel één van de ultiemste moordmachines van onze planeet aarde. De grootste witte haai exemplaren zijn ongeveer 6,5 m lang. Er zijn echter verschillende rapporten gepubliceerd van witte mensenhaaien zo groot als 8 m die bijna 3,5 ton wegen. Geplaatst tussen verpletterende krachtige kaken zijn rijen van driehoekige tanden van ongeveer 3 centimeter lang die langs beide zijden getand zijn. Deze worden gebruikt om zijn prooi in stukken te snijden wanneer de haai zijn prooi vast heeft dan schud hij met zijn hoofd heen en weer. Als een tand wordt afgebroken, komt er één uit de rij erachter in de plaats. Deze haai is geen slungel. Wanneer het in de aanval gaat kan de witte haai een snelheid maken tot 56 km/u. In combinatie met zijn omvang is dit alsof je wordt geraakt door een goederentrein wat het prooi verlamd of zelfs kan doden. Met normale prooidieren zoals zeeleeuwen en zeehonden hebben mensen vrijwel geen kans tegen dit beest. Witte haaien hebben eigenlijk geen interesse in het eten van mensen, lang niet genoeg vlees, en het lijkt erop dat de meeste aanvallen een vergissing zijn of dat de haai nieuwsgierig is. Helaas kan een haai van 3 ton die een nieuwsgierige knabbel geeft, het verlies van een arm of een been betekenen. Deze haaien komen voor in alle oceanen van de wereld en tolereren watertemperaturen tussen 12 en 24 ° C. Ze zijn te vinden in diep water of in de buurt van de kust, meestal rond zeehondenkolonies. Witte haaien zijn het meest geconcentreerd rond de oevers van Zuid-Afrika, Australië, Noordoost-Amerika, Californië, Japan en de Middellandse Zee. Dat laatste zal misschien een heleboel mensen verassen, vooral omdat er meer dan 30 geregistreerde aanvallen zijn geweest in de Middellandse Zee. Zonder twijfel is de witte haai de gevaarlijkste van alle haaien en de statistieken ondersteunen dit met meer dan 400 wereldwijd geregistreerde aanvallen waarvan er vele dodelijk waren. Ironisch genoeg is het het de witte haai dat bescherming van de mens nodig heeft met aantallen die afnemen, is het een beschermde soort in veel landen dat met uitsterven is bedreigd.