25 Snelste Landdieren Ter Wereld

Kan je raden welk dier het snelste landdier ter wereld is? In de wildernis is snelheid een van de belangrijkste overlevingsmiddelen. Als je toevallig een van de traagste dieren op aarde bent, dan moet je intelligent genoeg zijn om roofdieren te slim af te zijn. Een van de snelste dieren ter wereld zijn heeft duidelijk een voordeel wanneer het aankomt op het overleven in de wilde natuur. Hoewel er ook de snelste dieren zijn in het water en de snelste dieren in de lucht, richt deze lijst zich vandaag op de 25 snelste landdieren.

25. Giraffe

giraf
De giraffen zijn de langste zoogdieren op het land en de grootste herkauwers. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun lange nek, buitensporige lange benen en opvallend vlekkenpatroon op de huid. Maar laat je niet misleiden door de grootte en onhandige omvang van dit zoogdier, want deze zachte reuzen kunnen nog steeds snelheden behalen tot 51 km per uur.

24. Grizzlybeer

Grizzlybeer
Beren worden vaak geromantiseerd als zachtaardig en knuffelig, maar beren zoals de grizzlybeer zijn dat alles behalve. In de werkelijkheid kunnen ze meedogenloos, levensgevaarlijk en zelfs dodelijk zijn wanneer het aankomt op het beschermen van hun welpen, of wanneer ze hun volgende maaltijd achternazitten. Ondanks hun grootte kunnen grizzlyberen een gemiddelde snelheid behalen van 56 km per uur.

23. Jakhals

Jakhals
De jakhals is een roofdier dat behoord tot de hondachtigen die in de wilde delen van Africa en en het zuiden van centraal Eurazië voorkomt en is nauw verwant aan wolven, honden en coyotes. Het is dan ook niet zo verbazend dat ze in staat zijn om snelheden te bereiken tot 56 km per uur.

22. Muildierhert

Muildierhert
Deze zoogdieren komen van nature voor in West Noord-Amerika, maar zijn in latere jaren geïntroduceerd in Argentinië. Tot hun grootste vijanden behoren de poema en de rode lynx, twee uitzonderlijke dodelijke roofdieren. Het is goed dat het muildierhert snelheden kan bereiken tot 56 km per uur, een snelheid die het gebruikt om roofdieren te ontlopen.

21. Whippet

 Whippet Hond
De whippet is een hondenras dat een afstammeling is van de snelste hond ter wereld. Hoewel het een smaller gezicht heeft dan een jachthond kan de whippet in enkele seconden een snelheid van 56 km per uur bereiken.

20. Mongoolse wilde ezel

Mongoolse wilde ezel
De Mongoolse wilde ezel is een bedreigde diersoort van het geslacht Equus dat uit Oost-Azië komt, met name uit Mongolië en Noord-China en kan tot 64 km per uur rennen.

19. Zebra

Zebra
De zwart-wit strepen van de zebra hebben niet alleen de mode en kunstwereld geïnspireerd, maar ook het Mbombelastadion met een capaciteit voor 40 duizend zitjes voor voetballiefhebbers zijn de zitplaatsen overtrokken met een zebra motief, en is daarmee ook een van de meest in het oog springende stadium van Zuid-Afrika. Als een van de bewandelaars van de Afrikaanse evenaar, kunnen zebra’s snelheden behalen tot 64 km per uur om de meeste van hun roofdieren te ontlopen.

18. Hyena

Hyena
Hyena’s hebben er altijd al bekend om gestaan dat ze indrukwekkende stemgeluiden kunnen maken. Geluiden die doen denken aan lachen, schreeuwen en gieren, waardoor ze de bijnaam hebben gekregen van ‘lachende hyena’s’. Maar het gelach en gegiechel van de hyena staat niet synoniem aan een goed gevoel voor humor hebben. Maar het duidt eerder aan dat een hyena zenuwachtig en waakzaam is. Je kunt dus best deze roofdieren niet alarmeren, want ze hebben niet alleen de sterkste kaken in verhouding tot hun lichaamsgrootte in het zoogdierenrijk, maar ze kunnen ook 64 km per uur rennen. Dus, heel wat sneller dan jij.

17. Thomsongazelle

Thomsongazelle
De Thomsongazelle is vernoemd naar de Schotse ontdekkingsreiziger en wetenschapper Joseph Thomson. De thomsongazelle is een Afrikaanse gazellesoort uit de familie der holhoornigen, en is een van de bekendste ondersoorten van de Koringazelle met een populatie van meer dan 500 duizend. Grazend in de gebieden van Kenia en Tanzania, kan het roofdieren ontwijken met een snelheid van 65 km per uur en misschien zelfs nog sneller.

16. Grijze vos

Grijze vos
Er zijn slechts twee soorten van het geslacht Urocyon, de grijze vos en de nauw verwante eilandvos, die een dwergneef van de grijze vos is. De grijze vos wordt beschouwd als een van de meest primitieve van de levende caniden. Grijze vossen kunnen tot 67,5 km per uur rennen en als enigste van de hondachtigen kunnen ze in bomen klimmen om roofdieren te ontwijken.

15. Greyhound (hond)

Greyhound hond
De greyhound is een hondenras tot behoort tot een van de 10 windhondenrassen. Deze gladharige windhond werd vroeger voornamelijk gefokt voor racewedstrijden, maar is nu populairder als huisdier. Deze hond kan snelheden bereiken tot 69 km per uur op een afstand van 30 meter. Dit ras komt op de tweede plaats naast het snelste dier op het land, het jachtluipaard in termen van het snelst accelereren over een korte afstand.

14. Onager

Onager wilde ezel
De onager, ook gekend als de Aziatische wilde ezel, is een wilde ezel uit de woestijnen van Syrïe, Iran, India en Tibet die een snelheid kan behalen tot 69 km per uur.

13. Coyote

coyote of prairiewolf
De coyote of prairiewolf is een roofdier uit de familie der hondachtigen. Ook wel bekend als de Amerikaanse jakhals, kan de coyote snelheden bereiken tot wel 69 km per uur en kan bijna alles verslinden wat hij op zijn weg tegenkomt, van kleine zoogdieren tot insecten en zelfs huisdieren.

12. Struisvogel

Struisvogel
De struisvogel is als snelste vogel op het land met 70 km per uur, ook de grootste levende vogelsoort ter wereld dat ook nog eens de grootste eieren legt.

11. Rode reuzenkangoeroe

Rode reuzenkangoeroe
De rode reuzenkangoeroe is het grootste nog levende buildier en grootste inheemse zoogdier van Australië dat 71 per uur kan springen en kan deze snelheid aanhouden op een afstand van 2 kilometer. De rode reuzenkangoeroe verplaatst zich voornamelijk door middel van sprongen, en hoe sneller hij hopt, hoe minder energie hij verbruikt.

10. Afrikaanse wilde hond

Afrikaanse wilde hond
Afrikaanse wilde hond of hyenahond is een wilde hondachtige. Hoewel het roofdier veel gelijkenissen heeft met de hond, zijn de twee geen nauwe verwanten van elkaar. De gedomesticeerde hond is meer verwant aan de wolf dan aan de Afrikaanse wilde hond. De Afrikaanse wilde hond heeft ook nog andere namen, zoals sierlijke wolf en geschilderde hond en kan snelheden bereiken tot 72 km per uur.

9. Wapiti

Wapiti
Laat je niet misleiden door de grootte van de Wapiti, een soort uit de familie der hertachtigen. Hij is op de eland na de grootste hertensoort en kan snelheden bereiken tot 72 km per uur.

8. Echte hazen

Echte hazen
De echte hazen zijn een geslacht van zoogdieren de familie der hazen en konijnen. Herinner je je nog dat oud fabel van de haas en de schildpad? Ook al is het een eeuwen oud fabel, er is wel enige waarheid aan hoe snel een haas kan rennen. Deze grote haasachtige met lange oren en lange poten kan roofdieren met een snelheid van 72 km per uur in combinatie van sprongen en zigzaggen ontlopen. De haas kan zelfs indrukwekkende vlucht sprongen maken van 3,7 meter ver en 1,5 meter hoog.

7. Leeuw

Leeuw
Op de tijger na, is het roofdier de leeuw de grootste van alle katachtigen en kunnen ze snelheden bereiken van 80 km per uur om hun prooi te vangen.

6. Indische antilope

Indische antilope
De Indische antilope is een antilopensoort die voorkomt op de open vlakten in Zuid-Azië, met name in sommige delen van India en in het westelijke deel van Pakistan. Omdat er veel op dit dier werd gejaagd was deze soort bijna met uitsterven bedreigd. Deze soort is de snelste antilope van het Indische subcontinent en kan snelheden behalen van 80 km per uur om hun natuurlijke vijanden waaronder de verwilderde kat en wolven te ontlopen.

5. Gnoe

gnoes wildebeesten
De gnoe ook gekend als wildebeest, ziet er groter en trager uit dan een antilope en toch kan dit zoogdier een top snelheid behalen van 80 km per uur.

4. Quarter horse

Quarter horse
De Quarter horse is een van de oudste en populairste Amerikaanse paardenrassen die tot 88 km per uur kunnen lopen.

3. Springbok

Springbok
De springbok is een middelgrote antilopensoort dat zijn naam heeft te danken aan de hoge sprongen die het kan maken. Naast heel hoog springen kan de springbok ook razendsnel rennen tot zelfs 100 km per uur.

2. Gaffelbok

Gaffelbok
Officieel is niet echt een nauwkeurige meting van de topsnelheid van de gaffelbok, maar wel is vastgesteld dat ze een snelheid van 98 km per uur kunnen rennen, met aanwijzingen dat het evenhoevig zoogdier nog sneller kan lopen. Het hart en de longen en tal van andere inwendige organen van het dier zijn goed aangepast om bliksemsnel te kunnen hardlopen. Wat van levensnoodzakelijk belang is om uit de klauwen van het snelste landdier op aarde te blijven, namelijk het jachtluipaard.

1. Jachtluipaard

Jachtluipaard snelste landdier op aarde
De jachtluipaard of de cheeta is het snelste landdier ter wereld. Dit groot katachtig roofdier kan afstanden tot 500 meter overbruggen en accelereert in vijf seconden van 0 naar 99 km per uur, wat sneller is dan de meeste sportwagens.