25 Giftigste Slangen Ter Wereld

Heb jij je al eens afgevraagd wat de giftigste slang ter wereld is? Technisch gezien zijn slangen niet giftig, alleen het gif dat geproduceerd wordt uit een klier dat via een transportkanaal voor het gif naar een tand leidt om het gif te injecteren is wat gifslangen zo dodelijk maakt. In dit artikel hebben we een lijst samengesteld van de meest giftige slangen ter wereld.

Sommige van de meest gevaarlijke beten zijn van slangen. Hoewel niet alle slangensoorten giftig zijn, kunnen degenen die het wel zijn de potentie hebben om je binnen de 30 minuten dood te verklaren. Dat is de kracht van één van ‘s werelds meest giftige dieren.

Slangen kunnen overal zijn, van de dorre woestijnen van Australië naar de tropische achtertuinen van inwoners van Florida. Diegenen die jammer genoeg gebeten zijn geweest door slangen beschrijven symptomen van slangenbeten zoals moeilijkheden hebben om te ademen, overgeven, zich misselijk voelen, tot zelfs het falen van organen. Het is een relatief pijnlijke manier om te sterven. Hoewel we een antigif ontwikkeld hebben die verantwoordelijk is voor het overleven van velen, indien niet behandeld, kunnen beten van giftige slangen nog steeds levens eisen. Van Russells Adder naar de Zwarte Mamba, dit zijn 25 van de meest giftigste slangen ter wereld.

25. Jararaca

De Jararaca is de best bekende giftige slang in de rijke en dichtbevolkte gebieden van zuidoostelijk Brazilië.

24. Adder

Adder slangen worden beschouwd als één van de meest giftige reptielen in de wereld en zij eten kleine dieren (ratten, bijvoorbeeld), die zij opjagen en toeslaan met hun dodelijk en verlammend gif.

23. Westelijke Groene Mamba

De westelijke groene mamba is een zeer alert, zenuwachtig en uiterst slimme slang die vooral in het tropische regenwoud, de bosrijke regio’s van West-Afrika woont. Net als alle andere mambas is de westelijke groene een zeer giftige slangensoort en kan als het bijt in korte tijd meerdere mensen doden als het onbehandeld blijft.

22. Oost Groene Mamba

Net als alle andere soorten mamba is de oostelijke groene mamba zeer giftig, één enkele beet heeft genoeg gif om meerdere mensen te doden. Het gif werkt in op de zenuwen, het hart en de spieren en verspreidt zich snel door het lichamelijke weefsel. Beten progreseren al snel tot levensbedreigende symptomen die kenmerkend zijn voor mamba-beten, waaronder zwelling van het bijt gebied, duizeligheid, misselijkheid, ademhalingsproblemen en moeilijkheden hebben om te slikken, onregelmatige hartslag, krampen en uiteindelijk ademhalingsverlamming.

21. Many-Banded Krait

Op basis van diverse LD50-studies is de many-banded Krait een van de meest giftige landslangen ter wereld. De soort werd voor het eerst beschreven door de wetenschapper Edward Blyth in 1861, en sindsdien is het erkend als één van de gevaarlijkste slangen voor de mens.

20. Bothrops Asper

Deze slangen komen in een breed scala voor in laagland habitats, vaak in de buurt van menselijke verblijven. In de nabijheid van de menselijke leefomgeving is het waarschijnlijk de reden waarom het gevaarlijk wordt beschouwd voor de mens, alhoewel zijn gif niet zo dodelijk is als die van andere slangen, is deze soort de belangrijkste oorzaak van slangenbeet incidenten waar het leeft.

19. Russells Adder

De russells adder is één van de gevaarlijkste slangen in heel Azië, die jaarlijks duizenden sterfgevallen maakt. Eenmaal gebeten, ervaren mensen een grote verscheidenheid aan symptomen zoals pijn, zwellingen, braken, duizeligheid en nierfalen.

18. Forest Cobra

Niet zo berucht als zijn Indiase ‘neef’, deze soort is nog steeds zeer alert, nerveus en wordt beschouwd als een zeer gevaarlijke slang. Als het zich bedreigd voelt, zal het de typische cobra waarschuwingshouding aannemen door de voorzijde van zijn lichaam van de grond te halen, met zijn staart schudden, en een
sissend geluid maken. Beten naar mensen toe komen niet zo vaak voor in vergelijking met andere Afrikaanse cobra’s door verschillende factoren, hoewel een beet van deze soort een levensbedreigend noodgeval dus.

17. Taipan

De coastal taipan wordt vaak beschouwd als de meest gevaarlijke slang in Australië. Ze zijn extreem nerveus en alert, en elke beweging in de buurt van een kan waarschijnlijk een aanval veroorzaken. Zoals elke slang, verkiest de taipan het conflict te vermijden en zal stilletjes wegglippen wanneer het daartoe de kans krijgt. Echter, wanneer verrast of in het nauw gedreven, zal het zich verdedigen en het gif zal hoogstwaarschijnlijk binnen enkele minuten doden.

16. Dubois’s Sea Snake

Deze verraderlijke zwemmende slang is gevonden voor de kusten van westelijk en noordelijk Australië bij de eilanden Nieuw-Guinea en Nieuw-Caledonië. Hoewel de Dubois zee-slang één van de dodelijkste giffen heeft, is de beet minder dan 1/10 van een milligram, wat meestal niet genoeg is om een mens te doden. Godzijdank!

15. Schlegels Groefkopadder

Een typisch hinderlaagdier, de schlegels groefkopadder wacht geduldig af om het een nietsvermoedende prooi aan te vallen. Soms kiezen ze voor een specifieke hindernis plaats waar het elk jaar tijdig terugkomt voor het voorjaar van de vogels. Studies hebben aangetoond dat deze slangen leren om hun nauwkeurigheid om toe te slaan verbeteren in de loop der tijd.

14. Boomslang

Veel giftige leden van de familie Colubridae, waartoe de boomslang behoort, zijn onschadelijk voor mensen doordat ze kleine gifklieren en ondoeltreffende giftanden hebben. De boomslang is echter een opmerkelijke uitzondering doordat het een zeer krachtig gif heeft, dat het levert door zeer grote tanden die zich aan de achterkant van de kaak bevinden. Boomslang’s kunnen hun kaken openen tot 170° bij het bijten, waardoor grotere hoeveelheden gif worden vrijgemaakt, waardoor het slachtoffer meestal van interne of zelfs externe bloeding wordt gedood.Veel giftige leden van de familie Colubridae, waartoe de boomslang behoort, zijn onschadelijk voor mensen doordat ze kleine gifklieren en ondoeltreffende giftanden hebben. De boomslang is echter een opmerkelijke uitzondering doordat het een zeer krachtig gif heeft, dat het levert door zeer grote tanden die zich aan de achterkant van de kaak bevinden. Boomslang’s kunnen hun kaken openen tot 170° bij het bijten, waardoor grotere hoeveelheden gif worden vrijgemaakt, waardoor het slachtoffer meestal van interne of zelfs externe bloeding wordt gedood.

13. Koraalslang

Een beet van de beruchte giftige oosterse koraalslang lijkt op het eerste gezicht een anticlimax. Er is weinig of geen pijn noch zwellingen, en andere symptomen kunnen wel tot 12 uren vertraagd worden. Echter, als het niet behandeld wordt met een antigif begint de neurotoxine de verbindingen tussen de hersenen en de spieren te verstoren, waardoor spraak onduidelijk wordt, je dubbel gaat zien, je spieren verlammen en uiteindelijk eindigend met ademhalingsproblemen of een hartstilstand.

12. Bruine Slang

De bruine slang, of gwardar, is een soort dat zeer snel is en toe behoort tot de familie elapid die uiterst giftig zijn en inlander zijn van Australië. De kleur en het patroon zijn vrij variabel, afhankelijk van de locatie, maar het gif en de fatale schade die het zijn slachtoffers veroorzaakt (inclusief mensen) is standaard.

11. Zaagschubadders

Zaagschubadders zijn klein, maar hun prikkelbaarheid, agressieve natuur en dodelijk gif maken ze heel erg gevaarlijk. Ze slaan meestal snel toe en de sterftecijfers voor die gebeten zijn liggen heel erg hoog. In de regio’s waar ze wonen (Afrika, Arabië, Zuidwest-Azië) wordt aangenomen dat zaagschubdaders verantwoordelijk zijn voor meer menselijke sterfgevallen dan alle andere slangensoorten bij elkaar.

10. Ratelslang

Hoewel beten van een ratelslang zelden dodelijk zijn voor de mens wanneer je de juiste medische behandeling (inclusief antigif) wordt gegeven, zijn de beten van de ratelslang één van de meest voorkomende van alle andere slangen. De grootste concentratie van hun bevindt zich in het Zuidwesten en Noord Mexico, terwijl Arizona de thuisbasis is van 13 soorten van de ratelslang, meer dan elke andere staat.

9. Brilslang

Waarschijnlijk de meest populaire slang in de wereld, voedt deze zeer giftige slang zich met knaagdieren, hagedissen en kikkers. De brilslang kan aanvallen of zichzelf verdedigen door vanop een afstand gif te spuwen, dat, als het in de ogen van de tegenstander komt, ernstige pijn en schade veroorzaakt.

8. Zwarte Mamba

Zwarte mambas zijn snel, zenuwachtig, dodelijk giftig, en wanneer bedreigd, zeer agressief. Ze worden kwalijk genomen voor tal van menselijke sterfgevallen, en Afrikaanse mythen overdreven over hun mogelijkheden tot legendarische proporties. Om die redenen wordt de zwarte mamba algemeen beschouwd als de dodelijkste slang ter wereld.

7. Australische Tijgerslang

Inheems in Australië, tijgerslangen hebben echt vreselijke reputatie over het hele land, waar ze beschouwd worden als één van de gevaarlijkste roofdieren van mensen. Deze soort is zeer kwaadaardig door zijn agressieve natuur en toxisch gif. Echter, deze felle slang moet erkend worden als een grote overlevende, die zich superieur heeft aangepast aan de meest onherbergzame gebieden in Australië.

6. Bungarus Candidus

De bungarus candidus of blue krait die we vaak in Thailand tegengekomen wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste slangen ter wereld, omdat meer dan 50% van alle beten van de slang leiden naar de dood, zelfs bij de toediening van antigif.

5. Australische Bruine Slang

Deze slang wordt beschouwd als ‘s werelds tweede meest giftige landslang op basis van zijn LD50-waarde (een maat voor de dodelijke dosis van een toxine) bij muizen. Het is inheems in Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië, waar het vaak dodelijke terreur voor mensen veroorzaakt.

4. Doodsadder

De doodsadder is inheems aan Australië. Het is één van de meest giftige landslangen in Australië en wereldwijd. In tegenstelling tot andere slangen ligt de gewone doodsadder te wachten op zijn prooi, vaak voor vele dagen, tot wanneer een maaltijd voorbijkomt. Het bedekt zich met bladeren als een soldaat, en als zijn prooi nadert slaat de doodsadder razendsnel toe, injecteert zijn gif en wacht dan geduldig af tot wanneer zijn slachtoffer sterft alvorens het op te eten.

3. Filipijnse Cobra

Onder alle cobra-soorten beweren toxicologie-deskundigen dat de Naja philippinensis mogelijk het meest giftige gif bevat. Een beet van deze dodelijke Filipijnse cobra kan een mens binnen een half uur doodmaken. Het gif heeft het dodelijke vermogen om de transmissie van zenuwsignalen te onderbreken zodat het ademhalingssysteem onderuit wordt gehaald, een feit dat het éé van de dodelijkste en meest giftige slangen ter wereld maakt.

2. Oxyuranus Microlepidotus

Het meest indrukwekkende over deze slang is niet alleen hoe giftig het is maar hoe snel het bijt. Het dood meestal zijn prooi met een reeks snelle nauwkeurige aanvallen waarmee het zijn extreem giftige gif in een knaagdier kan injecteren. Zijn gif is ongeëvenaard in toxiciteit onder eender welke slang waar dan ook op aarde.

1. Hydrophis Belcheri

Volgens veel deskundigen is het gif van de roerstaartzeeslang ongeveer 100 keer giftiger dan elke andere slang in de wereld. Om je een idee te geven hoe giftig, één druppel gif van een koningscobra is krachtig genoeg om ruim 150 mensen te doden, terwijl slechts een paar milligram van het gif van de hydrophis belcheri meer dan 1000 mensen kan doden. Het goede is dat deze slang geacht wordt als zeer bescheiden te zijn en er zou heel wat provocatie nodig zijn voordat het jou zou bijten.