25 Smerigste Gerechten In De Wereld

Wat hebben gebakken tarantula, een bevrucht eenden embryo en de testikels van stieren met elkaar gemeen? Ze worden als ware delicatessen beschouwd elders in de wereld. Hoewel de kookboeken met heerlijke recepten in Nederland en België je waarschijnlijk niet vreemd zijn, kan het eten van bij ons voor een buitenlander het equivalent zijn van een ware nachtmerrie. Dus, voordat je op deze culinaire reis gaat naar de smerigste gerechten ter wereld moet je je bij jezelf afvragen hoeveel je echt te weten wilt komen over de rare eetgewoonten van je medemens. Als je een ijzeren maag hebt en je bent gebeten om te weten welke vieze, rare en vreemde gerechten er ter wereld worden gegeten, dan is deze bizarre lijst met de 25 smerigste gerechten in de wereld zeker en vast voor jou.

25. Gebakken hersensandwich

Gebakken broodje hersenen
De gebakken hersenen in een broodje, ook wel de ‘fried brain sandwich’ of ‘brain sandwich’ genoemd, is een gerecht dat bestaat uit goed gereinigde gesneden plakjes hersenen van een kalf dat vervolgens wordt gebakken en daarna tussen een hamburgerbroodje wordt geserveerd. Het is vooral een gerecht uit het verleden dat populair was in Midden-Amerika, totdat de gekkekoeienziekte uitbrak. Hoewel het nog steeds wordt geheten door de mensen in de Verenigde Staten van Amerika, is het niet langer legaal en ten strengste verboden om koeien van meer dan 30 maanden oud die bij het slachten worden gedood te consumeren. Sommige restaurants serveren enkel nog hersenen van varkens in plaats van die van koeien uit bezorgdheid rond de gekkekoeienziekte.

24. Escamoles

Escamole Eetbare Larven
Escamoles zijn eetbare larven geoogst uit de wortels van de agave plant en worden beschouwd als een delicatesse in Mexico. Escamoles wordt al sinds het tijdperk van de Azteken in Mexico geconsumeerd. Sterker nog, ze worden soms zelfs insecten kaviaar genoemd. Volgens kenners van dit vreemd eten smaken deze larven naar boter, maar dan met een nootachtige smaak.

23. Hákarl

Hakarl Gefermenteerde Haai
Hákarl is een nationaal gerecht dat afkomstig is uit IJsland dat bestaat uit gefermenteerde Groenlandse haai. Hákarl heeft een zeer sterke, overheersende en penetrate ammoniakgeur die doet denken aan schoonmaakmiddelen of sterke Franse kazen. De geur van deze gefermenteerde haai is zodanig scherp, dat vele IJslanders en ook buitenlanders niet in staat zijn om zelfs een klein stukje Hákarl te eten. Volgens de liefhebbers van dit vreemd gerecht is het een smaak die je moet verwerven, en eens je het eten van Hákarl gewoon bent is het een ware delicatesse.

22. Vogelnestsoep

Vogelnestsoep
In sommige Aziatische culturen is vogelnestensoep niet alleen een delicatesse, maar ook een medicinaal brouwsel dat de spijsvertering bevordert en het immuunsysteem versterkt, en misschien wel het grootste verkoopargument, het libido verhoogt. Je zou kunnen denken dat er magische gedroogde bladeren en twijgen in deze soep zette om zo een potente krachten hebben, maar dat is ver van de waarheid. Deze nesten zijn eigenlijk gemaakt van speeksel van vogels, dat gedroogd en uitgehard is. Dus als je een kom met vogelnestensoep eet, eet je in principe het speeksel van vogels op met andere ingrediënten. Al honderden jaren gebruiken Chinezen vogelnesten in hun gerechten, voornamelijk in deze soep. Hoewel er veel verschillende soorten zijn, is de vogelnestensoep een van de duurste voedingsmiddelen ter wereld. De crèmekleurige vogelnestjes werden tot voor kort als de meest populaire vogelnestjes beschouwd, doch de Chinezen geven nu vooral de voorkeur aan de rode vogelnestjes waar bloed aan kleeft. De prijs van deze soort kan enorm hoog oplopen tot wel $10.000 per kilo.

21. Drunken shrimp

Drunken Shrimp
Drunken shrimp is een populair gerecht in sommige delen van China op basis van zoetwater garnalen die vaak levend worden gegeten, ze worden eerst ondergedompeld in een sterke alcoholische drank om de consumptie te vergemakkelijken. Verschillende delen van China hebben verschillende recepten voor dit gerecht. Zo worden de garnalen soms geweekt in alcohol en dan gekookt in kokend water in plaats van levend geserveerd, en in andere recepten worden de gekookte garnalen na het koken in alcohol gemarineerd.

20. Surstromming

Surstromming
Surstromming staat wereldwijd bekend als een van de meest smerige gerechten ter wereld. Dit een Noord-weeds gerecht bestaande uit gefermenteerde Oostzeeharing, wordt meestal verkocht in blikken zoals in de afbeelding hierboven. Terwijl ze worden verscheept, kunnen de blikken soms uitpuilen als gevolg van de voortdurende gisting. Onlangs vond een studie in Japan dat Surstromming de meeste bedorven geur van voedsel in de wereld vrijmaakt. Vanzelfsprekend wordt het meestal buiten gegeten.

19. Sannakji


Zoals veel oosterse gerechten wordt dit rauw geserveerd. Zeer rauw. De chef-kok demonteert een kleine octopus voor je ogen en kruidt de stukken met sesamolie. Natuurlijk, dat is als hij ze zelfs maar kan aanraken. Vaak bewegen ze nog steeds op het bord als je naar je eetstokjes grijpt.

18. Rocky Mountain oesters

Rocky Mountain oesters
Hoewel ze misschien uit de rotsachtige bergen komen, zijn het zeker geen oesters. Het zijn eigenlijk testikels van stierenkalfjes – gepeld, platgedrukt en gefrituurd.

17. Kopi Loewak

Kopi Loewak
Kopi Loewak, is een van de duurste koffiesoorten ter wereld, het kan meer dan 275 euro per kilogram kosten. Het is gemaakt van koffie bessenboontjes die zijn uitgepoept door Civets, kleine zoogdieren uit Zuidoost-Azië.

16. Bruingemarmerde stinkwants

Bruingemarmerde stinkwants
In Indonesië zijn ze dol op deze kleine stinkertjes. Vermoedelijk smaken ze naar bittere zonnebloempitten zonder het zout.

15. Lutefisk

Lutefisk
In Scandinavië wordt deze lekkernij gemaakt van oude stokvis en loog. Ja, loog. De bijtende alkalische stof wordt gebruikt om de vis enkele dagen in te laten weken. Nadat de vis uit de loog is verwijderd, is hij zo bijtend dat hij bijna een week lang in een bad met koud water moet blijven om weer eetbaar te worden.

14. Casu Marzu

Casu Marzu
Dit gerecht, dat van Sardinië komt, is schapenkaas met levende insectenlarven. Hoewel de larven slechts ongeveer 8 mm lang zijn, kunnen ze zichzelf tot 15 cm lang maken als ze worden verstoord. Eet smakelijk!

13. Mopane

Mopane
Deze rups is een belangrijke bron van eiwitten voor miljoenen mensen in Afrika. Meestal worden ze gedroogd en als knapperig tussendoortje gegeten.

12. Tonijn oogbol

Tonijn oogbol
Dit smerig gerecht is vrij goedkoop, en kan worden gevonden in de meeste Japanse supermarkten voor ongeveer €1. Het smaakt naar inktvis en moet voor consumptie worden gekookt. Vergeet ook niet om het goed te kruiden met peper en zout.

11. Gedroogde hagedissen

Gedroogde hagedissen
Gedroogde hagedissen is een populair gerecht in sommige Aziatische culturen, en wordt vaak gebruikt om soep van te maken. Soms worden de gedroogde hagedissen doordrenkt met alcohol om de geneeskrachtige eigenschappen uit de gedroogde hagedissen te halen, dit proces kan echter jaren in beslag nemen.

10. Khash

Khash
De Perzische naam van dit gerecht vertaalt zich letterlijk naar ‘hoofd en hoef’, en niet voor niets, want dit zijn de centrale ingrediënten die gebruikt worden om het te bereiden. Het belangrijkste ingrediënt zijn de koeienpootjes, maar ook de kop en de maag dragen hier aan bij.

9. San-nakji

San-nakji
Dit gerecht is heel gelijkaardig aan Sannakji, maar dit keer wordt de octopus in zijn geheel opgegeten. Net als sommige andere gerechten in deze lijst komt dit gerecht niet zonder enig gevaar. Van de zuignappen van de octopus is bekend dat ze aan de tong en mond kunnen blijven plakken, wat een verstikkingsgevaar met zich meebrengt. Als gevolg hiervan worden ieder jaar enkele sterfgevallen hiervan gemeld.

8. Gebakken tarantula

Gebakken tarantula
Gebakken tarantula wordt als een delicatesse beschouwd in Cambodja, er wordt beweerd dat gebakken tarantula voor het eerst populair werd tijdens de voedselschaarste onder het wrede regime van de Rode Khmer. Nadat Pol Pot werd verdreven (Cambodjaanse maoïstische revolutionair die de Rode Khmer leidde van 1963 tot zijn dood in 1998), bleven de gebakken tarantula’s hangen en vandaag de dag eten de Cambodjanen ze als snoepjes.

7. Haggis

Haggis
Om deze Schotse maaltijd te maken, heb je alleen een schaap nodig. Haal eerst het hart, de lever en de longen eruit. Kook ze dan ongeveer drie uur lang in de maag , en vergeet vooral het zout niet.

6. Fugu

Fugu
Fugu betekend in het Japans ‘Kogelvis’ en in het geval dat je het nog niet wist, is deze vis zeer giftig. Japanse autoriteiten controleren de bereiding ervan in restaurants zeer strikt genomen en alleen hoogopgeleide chefs mogen ze hanteren. Het is bekend dat ze levensgevaarlijk zijn en dat de huiselijke bereiding vaak de dood tot gevolg hebben.

5. Yin Yang vis

Yin Yang vis
Ook bekend als ‘dode en levende’ vis, het is afkomstig uit Taiwan, maar het is nu illegaal om dit gerecht voor te bereiden. In China is het onlangs populair geworden nadat chef-koks hadden bedacht hoe de vis in leven te houden bij het frituren. Waarom zou iemand dit willen doen? Vermoedelijk om te bewijzen hoe vers de vis is.

4. Ikizukuri

Ikizukuri
Op het gebied van wreedheid is dit gerecht moeilijk te verslaan. Het is verboden in verscheidene landen, waaronder Australië en Duitsland. Eerst kiest een klant het gewenste dier uit een tank. De chef-kok zal het dan voor hun ogen fileren zonder het te doden. Daarna wordt het geserveerd op een bord met het gesneden vruchtvlees er bovenop als decoratie en het nog steeds kloppend hart. Als alternatief kan je de reeds gefileerde vissen terug laten keren naar het aquarium, waar ze rondzwemmen tot wanneer je er klaar voor bent.

3. Yak Penis

Yak Penis
Ook bekend als ‘Dragon in the Flame of Desire’, wordt dit gerecht geserveerd in het Guolizhuang Restaurant van Beijing. Hoewel het misschien vreemd lijkt voor westerse mensen, geloven veel Chinezen dat het goed is voor hun gezondheid, zoals spinazie.

2. Balut

Balut
Balut is niets meer dan een bevrucht eendenembryo, het wordt levend gekookt en de rest is aan jou. Het Filipijnse woord ‘balut’, gegeten in Zuidoost-Azië, betekent ‘verpakt’.

1. Papegaaiduiker hart

Papegaaiduiker hart
De papegaaiduiker is een soort van de Alken die op het noordelijk halfrond leeft. Zijn hart wordt beschouwd als een delicatesse in IJsland. We hebben je de foto bespaard, maar de volgende keer wanneer je een schattige papegaaiduiker langs de kant van de weg ziet, probeert je dan eens voor te stellen dat je de nek van de papegaaiduiker vastklikt en zijn binnenste er uitscheurt. Gewoonweg, harteloos!