25 Gevaarlijkste En Meest Agressieve Hondenrassen

Er zijn veel verschillende factoren bij het toewijzen van hoe gevaarlijk een hond is, de meeste critici en onderzoekers verschillen van mening over wat deze factoren juist zijn. Bijgevolg is het oneerlijk om zomaar harteloos een hond te bestempelen als gevaarlijk. Desalniettemin, hebben sommige hondenrassen meer potentie om ernstige schade toe te brengen aan een persoon als de hond zou besluiten om aan te vallen. Vandaar, dat deze lijst van de 25 gevaarlijkste en meest agressieve hondenrassen zich focust op het potentieel van een hond dat een serieus letsel kan veroorzaken bij een slachtoffer.

Het is ook belangrijk om te weten dat de meeste honden worden gefokt met de bedoeling om hun baasjes te plezieren. Dus de meeste incidenten met honden komen voort uit onjuiste opleiding en training van hondenbaasjes met kwade bedoelingen.

25. Tosa

Tosa InuDe Tosa, voorheen Tosa inu, is een massieve hond dat 60 kg tot 90 kg kan wegen. Ze kunnen hoogtes bereiken van 60 cm tot 80 cm. Oorspronkelijk gefokt om een vechthond te zijn, wordt dit ras beschouwd als gevaarlijk en is het in sommige landen wettelijk verboden om eigenaar te zijn van dit hondenras.

24. Bandogge

BandoggeDeze ongelooflijk sterke hond is een kruising tussen het ras Amerikaanse pitbull terrier en een Napolitaanse mastiff. Ondanks zijn gespierde look, werd de hond oorspronkelijke niet gefokt om te vechten. Desondanks gebruiken sommigen het als een vechthond.

23. Cane corso

Cane CorsoDe cane corso of cane corso Italiano is een Italiaans hondenras. Het is een goed gespierde hond die 45 kg tot 70 kg kan wegen, en is een afstammeling van de canis pugnax, dat waren honden die door de Romeinen in oorlogvoering gebruikt werden.

22. Bulterriër

BulterriërBekent om hun grote eivormige hoofden, zijn bulterriërs uitzonderlijk sterke honden. Hoewel ze niet bijzonder agressief zijn, is het ras bekend dat ze een sterk jachtinstinct hebben, wat de bulterriër een gevaarlijke hond maakt tegenover kleinere dieren.

21. Pronkrug

PronkrugDe Pronkrug, Rhodesische pronkrug, Rifrug of Leeuwhond is een hondenras afkomstig uit zuidelijk Afrika. Dit ras is oorspronkelijk gefokt voor de jacht op groot wild zoals de leeuw en ter verdediging van huis en haard. Deze half-getemde jachthond is loyaal en intelligent, maar zeer opstandig voor vreemden.

20. Argentijnse dog

De Argentijnse dog is een grote, witte, gespierde hond die in Argentinië is gefokt voornamelijk voor de grote jacht, met inbegrip van wilde zwijnen en puma’s. Hoewel zeer sterk en atletisch, werd de Argentijnse dog gefokt om niet-agressief tegenover mensen te zijn. Toch is het illegaal om een Argentijnse dog in je bezit te hebben in het Verenigd Koninkrijk volgens de ‘Dangerous Dogs Act 1991’.

19. Boerboel

De Boerboel is een groot mastiff hondenras uit Zuid Afrika, die vooral gefokt werd om een huis of boerderij te bewaken. Deze honden waren vaak de eerste lijn van verdediging tegen roofdieren. Boerboels zijn zeer loyaal maar zeer beschermend voor hun families.

18. Gull dong

De Gull dong (ook bekent als de Pakistaanse buldog) is een kruising van het ras Gull Terr en de Bully Kutta. De gull dong is extreem sterk werd speciaal gefokt als vechthond. Dit hondenras staat er om bekend dat ze zeer agressief en moeilijk controleerbaar zijn.

17. Basenji

De Basenji is een hondenras dat afkomstig is uit Centraal-Afrika. Het is een jachthond, waarmee wild kan worden opgedreven. Ze zijn alert, nieuwsgierig en door een affectie, hoewel ze gereserveerd zijn voor vreemden. Ze zijn een van de minst trainbare van alle soorten hondenrassen.

16. Sint-bernard

De Sint-bernard is een ras dat bekend staat als zeer grote werkhond dat oorspronkelijk afkomstig is van de Zwitserse en Italiaanse Alpen. Oorspronkelijk werden ze gefokt als reddingshond. Het hondenras is legendarisch beroemd en bekend geworden door hun gigantische grootte en van reddingsmissies in de Alpen. Net zoals bij andere grote honden moeten ze goed opgeleid worden om met vreemden en andere honden te kunnen omgaan om agressief en territoriaal gedrag te voorkomen.

15. Amerikaanse buldog

De Amerikaanse buldog komt voort uit de buldoggen die oorspronkelijk in Engeland leefden en werkten. Deze honden waren oorspronkelijk werkhonden die vee bijeen dreven en de eigendommen van de baas beschermden.

14. Deense dog

De Deense dog, ook wel bekend als de Duitse dog, dit ras als huisdier is bekend om zijn enorme omvang. Dit ras is recordhouder als de grootste hond ter wereld met 44 cm hoogte en werd oorspronkelijk gefokt om op wilde zwijnen en herten in Duitsland te jagen.

13. Fila brasileiro

De Fila Brasileiro, ook bekend als de Braziliaanse Mastiff, is een grote hond die in Brazilië is ontwikkeld. Het is een zeer goede speurneus, maar is een agressieve en onstuimige hond. Door zijn omvang, temperament en het potentiële gevaar om agressief uit de hoek te komen is de Braziliaanse mastiff in vele landen verbannen.

12. Dogo canario

De Perro de Presa Canario (ook wel Dogo Canario, Canary Dog of Presa Canaria). Is een grote hond dat oorspronkelijk werd gefokt om te werken met vee. De naam van het ras is Spaans en het betekent ‘Canarische vangst’. De dogo canario vereist vroege socialisatie en gehoorzaamheidstraining. In sommige situaties kan de Presa agressief zijn tegen andere honden en argwanend zijn tegenover vreemden.

11. Akita inu

De Akita is een van de duurste hondenrassen dat oorspronkelijk uit de bergachtige gebieden van Japan afkomstig is. Bekend om zijn twee rassen: Akita Inu (Japanse Akita) en Akita (American Akita). Dit is een sterk, onafhankelijk en dominant ras, ze zijn enorm toegewijd aan familieleden, maar zijn afschrikwekkend voor vreemden door hun territoriaal gedrag.

10. Boxer

Hoewel dit ras van honden geen typisch agressief gedrag vertoont van aard, hebben wij dit hondenras ook aan ons lijstje toegevoegd van de 25 gevaarlijkste en meest agressieve hondenrassen, omdat zij nu en dan al eens betrokken zijn geraakt bij een negatief incident. Oorspronkelijk uit Duitsland kunnen ze groeien van 20 kg tot 30 kg, hun speelse en energieke persoonlijkheden staan lijnrecht tegenover een koppig karakter.

9. Wolf-hondhybride

Zoals de naam het impliceert, is de wolf-hondhybride ook wel beter bekend als de wolfhond een kruising tussen hond en wolf (meestal een grijze wolf). Bijgevolg is de wolf-hondhybride een genetische mengeling van verschillende eigenschappen, wat resulteert in minder voorspelbaar gedrag in vergelijking met de wolf of de hond.

8. Chowchow

Hoewel ze afstandelijk en onafhankelijk lijken, vereist dit ras van honden een stevige portie aandacht van hun eigenaars als ze niet willen dat ze agressief en ziek worden. Oorspronkelijk uit China, kan de Chow Chow 20 kg tot 30 kg wegen ook bekend als de Songshi Quan of de ‘Puffy-Lion Dog’. Deze hond kan erg wantrouwig zijn tegenover vreemden en kan sterk overbeschermend reageren tegenover zijn eigenaars.

7. Dobermann

Bekend om hun alertheid, loyaliteit en intelligentie, wordt dit ras van honden beschouwd als de beste waakhond omdat ze alleen zullen aanvallen wanneer zij worden uitgedaagd of voelen dat hun familie en of hun eigendom in gevaar zijn. Een ras als huisdier die afkomstig is uit Duitsland en in 1890 ontwikkeld werd door Karl Friedrich Louis Doberman, vandaar de naam. Ze kunnen zoveel als 30 kg tot 40 kg wegen. Hoewel ze ooit als waakhonden of politiehonden zijn gebruikt, vertonen ze ook agressief gedrag aan onbekenden en andere honden, hoewel er bijna nooit agressie vertoond wordt naar de hondeneigenaar. Kan dit hondenras door hun agressie, grootte en kracht ook potentieel gevaarlijk zijn.

6. Siberische husky

Siberische huskies worden gebruikt om sleden in de koude noordelijke delen van de wereld te trekken en staan bekend voor hun snelle trekstijl, ze worden ook gebruikt voor sledehondenwedstrijden en voor avontuurlijke trektochten. Ze kunnen echter gevaarlijk zijn voor kleinere dieren door hun sterk roofdierinstinct en zijn bekend om vernietigend te zijn als ze zich vervelen.

5. Alaska-malamute

Een hondenras dat verwant is aan de Siberische Husky, dit ras vereist dagelijkse oefeningen om deze honden gelukkig te houden, anders zullen ze zich vervelen, ongehoorzaam zijn en zullen ze dingen vernietigen. Dit groot huisdier kan groeien van 30 kg tot 45 kg en zijn de perfecte metgezel voor activiteiten zoals fietsen en joggen. Omdat ze bekend staan om hun sterke onafhankelijkheid, kunnen ze moeilijk en ongehoorzaam zijn om te trainen, vaak kunnen ze ook slecht omgaan met kleine dieren en zijn ze onbetrouwbaar als waakhonden.

4. Rottweiler

Rottweilers zijn een sterk ras van honden dat een goed ontwikkelde genetische aanleg heeft om te hoeden en beschikken over sterke bewakingsinstincten. Zoals bij elk hondenras komt potentieel gevaarlijk gedrag in Rottweilers meestal naar boven door onverantwoordelijk gedrag van het hondenbaasje, misbruik, verwaarlozing of gebrek aan socialisatie en training. Niettemin de kracht van de rottweiler is iets wat niet over het hoofd mag gezien worden.

3. Duitse herder

De Duitse herder is een hondenras dat afkomstig is uit Duitsland, ze kunnen wel 30 kg tot 45 kg wegen. Ze staan bekend om hun intelligentie, zelfverzekerdheid, alertheid, waakzaamheid en zijn totaal onbevreesd. De politie maakt daarom graag gebruik van hun dienst als trouwe viervoeter. Voorzichtigheid is echter wel op zijn plaats met herders want zij kunnen overbeschermend zijn tegenover hun familie en hun territorium wanneer zij niet goed opgeleid zijn, wat kan leiden tot onaardige aanvallen.

2. Pitbull

De term ‘pitbull’ staat voor een aantal rassen van de hond de Amerikaanse pit bull terrier, de Staffordshire-bulterriër, de Amerikaanse staffordshireterriër, en de Amerikaanse bulldog. Oorspronkelijk gefokt voor Bull-baiting van stieren en beren werden de meerderheid van hun rassen ook gebruikt voor hondenvechten in verschillende delen van de wereld en wordt beschouwd als de gevaarlijkste hond in Amerika.

1. Kaukasische owcharka

De Kaukasische owcharka, ook bekend als de Kaukasische herder, wordt vooral gefokt om vee te beschermen tegen roofdieren. De typische Kaukasische owcharka is assertief en moedig. Echter, tenzij goed gesocialiseerd en getraind, kan de Kaukasische herder vervelend een onbeheersbaar gedrag vertonen omdat het mensen niet accepteert die het niet kent en een krachtige drang heeft om te verdedigen.