25 Dodelijkste En Gevaarlijkste Dieren Op Aarde

Maak kennis met de gevaarlijkste dieren ter wereld. Het zijn niet altijd de grootste dieren ter wereld die het gevaarlijkst zijn voor de mens. De kogelvis mag er dan wel lief en schattig uitzien, wanneer je in contact komt met deze giftige vis dan heb je hoogstwaarschijnlijk je laatste adem uitgeblazen. Hou dat in je achterhoofd terwijl je deze lijst van de 25 dodelijkste en gevaarlijkste dieren op aarde bekijkt.

25. Vijfstreepschorpioen

De vijfstreepschorpioen is een van de giftigste schorpioenen ter wereld. Deze zeer giftige schorpioen die voornamelijk in Noord-Afrika en het Midden-Oosten voorkomt, is jaarlijks verantwoordelijk voor meer dan 75% van de schorpioenverwante sterfgevallen. Hoewel gezonde volwassenen meestal alleen maar een ondraaglijke pijn voelen, kunnen kinderen die gestoken zijn door dit gevaarlijk dier lijden aan koorts, in een coma vallen, verkrampen, verlammen alvorens de longen zich gaan vullen en ze verdrinken in hun eigen vloeistoffen.

24. Geafrikaniseerde honingbij

De Geafrikaniseerde honingbij, in de Verenigde Staten is deze bij ook beter bekend als de “killer bee”, het is een hybride van de Afrikaanse honingbij met verschillende Europese soorten zoals de Italiaanse en de Spaanse bij. Ze zijn in sommige regio’s gevreesd omwille van hun meedogenloos agressief gedrag door hun slachtoffers kilometers achterna te zitten.

23. Neushoorns

Neushoorn gerelateerde sterfgevallen zijn in vele delen van de wereld niet ongewoon. Ze hebben een verschrikkelijk slecht gezichtsvermogen waardoor ze met hun ogen niet goed kunnen zien. Dus, ze schrikken makkelijk, maar eens ze je in hun vizier hebben kan je nog maar moeilijk ontsnappen, tenzij je sneller dan 60 kilometer per uur kan lopen. Wist je, dat het snelste dier op het land bijna dubbel zo hard kan rennen?

22. Conus

De onderwaterversie van een tank, deze kegelslak heeft een gepantserde schelp en een druppel gif is al genoeg om een mens te doden.

21. Steenvis

Liggend gecamoufleerd op de oceaanbodem, wacht dit kleine monster op voorbijgaande vissen om dan bliksemsnel zijn kaken te openen en zijn prooi aan te vallen in minder dan 0.015 seconden. De steenvis staat er ook voor bekend als de “meest giftige vis ter wereld” te zijn. Wanneer je op zijn stekels stapt zal het je in het beste geval je been kosten, en in het slechte geval, je leven.

20. Witte haai

De witte haai of mensenhaai is de grootste roofvis ter wereld. Dit legendarisch roofdier vindt het verschrikkelijk moeilijk om onderscheid te maken tussen wat eetbaar is en wat niet. Ze vallen boeien, boten, surfplanken, mensen en alles wat drijft in de oceaan aan. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is de witte haai geen menseneter. Mensen zijn te beenachtig, na een eerste beet, zwemmen ze meestal weg en laten ze je bloedend achter in het water. Sla je al bleek uit bij het lezen wat de witte haai kan doen? Bekijk dan ook deze lijst met de Top 10 Gevaarlijkste Haaien en ontdek welke gevaarlijke haaiensoorten er nog bestaan en een bedreiging vormen voor de mens.

19. Zwarte mamba

De zwarte mamba is een van de meest bevreesde en giftigste slangen ter wereld. In Afrika is het de bron van talrijke mythen en legenden en is het algemeen geweten dat ze zeer snel zijn, zeer agressief en dat ze je zomaar aanvallen zonder enige aanleiding.

18. Afrikaanse buffel

Dit zeer onvoorspelbaar gevaarlijk dier speelt geen spelletjes met de mens. In heel Afrika staat het bekend als de “weduwemaker” of “zwarte dood”. De Afrikaanse buffel is jaarlijks verantwoordelijk voor tal van dodelijke slachtoffers dan welk ander groot dier op het Afrikaanse continent.

17. Pijlgifkikkers

Deze kleurrijke amfibie van 2 cm heeft genoeg vergif om een leger van 20.000 muizen te doden. Dit betekent dat de pijlgifkikker met grofweg 2 microgram, of de grote van een speldenkop, het hart voor een groot dier kan doen stoppen met slaan. En om het nog wat erger te maken, het gif van de kikker zit op de oppervlakte van de huid. Je raakt dus het best deze felgekleurde kikker niet aan, hoe mooi ze ook mogen zijn.

16. IJsbeer

In tegenstelling tot de meeste andere dieren van op deze lijst, is de grootste carnivoor ter wereld de ijsbeer, totaal niet bang van de mens. De ijsbeer heeft geen natuurlijke vijanden en zal wat dan ook nog eten dat vleesachtig is. Over het algemeen doden ze geen mensen, waarschijnlijk is dit omdat er nog maar weinig ijsberen rondlopen op de wereld, ze zijn namelijk met uitsterven bedreigt.

15. Kubuskwallen

Kubuskwallen doden jaarlijks meer dan haaien, krokodillen en steenvissen tezamen. Dit wolkje met tentakels wordt bestempeld als “het meest giftige dier van de wereld”.

14. Leeuw

Terwijl mensen over het algemeen niet op hun dodenlijst van de leeuw staan, zijn er leeuwen die opzoek gaan naar een menselijk prooien. Een alom bekende zaak was die van de “Tsavo man-eaters” uit 1898 die 28 spoorwegarbeiders toetakelde en vermoorde over een periode van 9 maanden.

13. Boomslang

Hoewel de boomslang vrij verlegen is en in het algemeen mensen niet aanvalt, kunnen ze fataal zijn. Het gif van een boomslang is een hemotoxine. Dit betekent dat het vergif de hemoglobine in de rode bloedcellen aanvalt en daarmee het bloed van het slachtoffer vernietigt. Het vergif van een boomslang maakt het stollingsproces van het bloed onklaar met als gevolg dat het slachtoffer vaak sterft aan talrijke interne en externe bloedingen.

12. Kogelvissen

De Japanse kogelvis is een van de giftigste gewervelde dieren ter wereld. Fugu, is een Japanse delicatesse die er enorm populair is. Het eten van kogelvis wordt er als een statussymbool gezien. Maar, wanneer het gerecht niet juist is bereidt kan het je middenrif verlammen en je ademhaling doen stoppen.

11. Hyena

Terwijl de hyena overdag menselijke interactie vermijd, verandert het paradigma van het roofdier na zonsondergang. Hoewel hyena’s bekend zijn om op mensen te jagen door de geschiedenis heen, neemt het gedrag toe in tijden van oorlog, het uitbreken van ziektes verhoogt sterk hun voorkeur voor menselijke lijken.

10. Komodovaraan

Net zoals de ijsbeer, is de komodovaraan geen kieskeurige eter. Ze zullen eten wat ze kunnen eten, van vogels tot waterbuffels en zelfs mensen, ze staan er zelfs voor bekend dat ze lichamen uit ondiepe grond graven. Het zijn wonderbaarlijke jagers die heimelijk wachten totdat hun prooi nadert, waarna ze aanvallend naar de keel grijpen en zich terugtrekken totdat het slachtoffer doodbloed. Een reden waarom er zo weinig menselijke slachtoffers zijn, is dat ze maar eenmaal per maand moeten eten.

9. Tseetseevlieg

Deze grote bloedzuigende vlieg is de voornaamste drager van de Afrikaanse slaapziekte en is daarom indirect verantwoordelijk voor de dood van meer dan 1 miljoen mensen per jaar.

8. Luipaard

Wanneer de meeste dieren gewond zijn, rennen ze weg en verbergen ze zich. Dit is niet het geval bij de luipaard. Wanneer dit katachtig roofdier gewond is worden ze nog gevaarlijker.

7. Zaagschubadders

Verantwoordelijk voor de meerderheid van de slang verwante sterfgevallen in de wereld. De zaagschubadder heeft een hemotoxine dat vergelijkbaar is met die van de boomslang. Helaas komen de meeste beten voor in gebieden die geen moderne medische voorzieningen hebben, waardoor slachtoffers gedurende enkele weken langzaam maar zeker doodbloeden.

6. Phoneutria fera


De Phoneutria fera is volgens Guinness World Recordseen van de giftigste spinnen, daarnaast zijn ze ook heel agressief en worden ze beschouwd als een van de gevaarlijkste spinnensoorten in de wereld.

5. Hapalochlaena

Deze blauwgeringde octopus is niet groter dan een golfbal, maar laat zijn klein gestalte je niet voor de gek houden. Dit gevaarlijk weekdier heeft genoeg gif in zich om 26 volgroeide volwassenen de dood in te jagen, en zoals je misschien al hebt kunnen raden, er is geen tegengif beschikbaar.

4. Nijlpaard

Hoewel deze herbivoren meestal planten eten, kunnen ze ook zeer agressief zijn en worden ze beschouwd als een van de gevaarlijkste dieren van Afrika. Nijlpaarden zijn er ook om bekend dat ze mensen aanvallen zonder enige provocatie.

3. Zoutwaterkrokodil

Zittend bovenaan de voedselketen is de zeekrokodil of zoutwaterkrokodil bekend om alles van waterbuffels tot haaien te eten. Om zijn voedsel te doden maakt het gebruik van de techniek genaamd de “death roll”, waar het ongenadig zijn prooi over en weer in het water slaat, totdat het verdrinkt en uit elkaar valt.

2. Afrikaanse olifant

De olifant is het grootste landdier ter wereld. Ze kunnen nogal fel uit de hoek komen en zelfs zo agressief zijn dat ze neushoorns kunnen vertrappelen.

1. Steekmuggen

Van het een van de grootste dieren ter wereld komen we nu uit op een van de kleinste. Hoewel ze zo klein zijn, zijn ze enorm dodelijk. Wetenschappers schatten dat muggen ziektes doorgeven aan meer dan 700 miljoen mensen per jaar, waarvan jaarlijks 2 tot 3 miljoen sterfgevallen zijn.